Αρχική Σελίδα Πολιτιστικά
pastarchives.jpg
Ο διάλογος των πολιτισμών μέσα στο χρόνο, έστω και κάτω από τραγικές πολλές φορές συνθήκες, είχε σίγουρα θετικά αποτελέσματα. Ακόμη και οι κατακτητές άφησαν ίχνη και έβαλαν τη δική τους πινελιά.
Μετά την απελευθέρωση το 1913 το Σιδηρόκαστρο είχε μια έντονη πολιτιστική και πνευματική ζωή. Με φιλαρμονική, κινηματογράφους, θεατρικές παραστάσεις, εφημερίδες, γέννησε άνδρες επιφανείς στα γράμματα, την πολιτική και τις επιστήμες.
Κι αν έχασε τους κινηματογράφους -σημείο των καιρών- κράτησε όλα τα άλλα. Σήμερα έχει ραδιόφωνο, μηνιαία εφημερίδα και δημοτική βιβλιοθήκη. Το Σιδηρόκαστρο εμπνέει.
  • Εθιμα & Παραδόσεις   ( 0 items )
    Οι διαφόρων οριζόντων καταγωγής κάτοικοι του τόπου μας έφεραν μαζί και τον εθιμικό τους πλούτο. Τα έθιμα και οι παραδόσεις των προσφύγων και αυτές των ντόπιων κατοίκων του Σιδηροκάστρου αναβιώνουν κάθε χρόνο μέσα από τις εκδηλώσεις που οργανώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής και το πνευματικό κέντρο.
    Πέρα από τα πανηγύρια με τις γιορτές των αγίων και τις τοπικές επετείους με σημαντικότερη αυτή της απελευθέρωσης της πόλης την 27η Ιουνίου 1913 στη γύρω περιοχή οργανώνονται διάφορες γιορτές και φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που πλουτίζουν και αναζωογονούν τον επισκέπτη.

  • Φιλαρμονική   ( 0 items )
  • Σύλλογοι   ( 1 item )
  • Σιδηρόκαστρο "γη ανδρών επιφανών"   ( 7 items )
    «...Οι κάτοικοι της πόλεως ταύτης είναι αξιοθαύμαστοι δια την προς την παιδείαν θέλησιν και προθυμίαν των, διατηρούντες Αστικήν Σχολήν με εξήντα περίπου μαθητές ολονέν προαγομένην, επτατάξων παρθεναγωγείου τετράτακτον...»
    (Εφημερίδα Αστήρ Θεσσαλονίκης Κυριακή 10 Δεκ. 1909)
  • Δημοτική Βιβλιοθήκη   ( 5 items )
  • Σπηλ.Συνέδριο   ( 1 item )

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Banner
Banner
Banner
Σάββατο
4
Μαΐου
Ανατ.: 05.25
Δύση: 19.24
Σελήνη
25 ημερών
Μεγάλο Σάββατο,
Πελαγίας, Ιλαρίου, Αθανασίου Κορίνθου
1825
Οι Τούρκοι, υπό τον Κιουταχή πασά, εισέρχονται στα Σάλωνα (Άμφισσα) και προβαίνουν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές.
1854
Θεσσαλοί επαναστάτες πολιορκούν το Φανάρι Καρδίτσας και εισέρχονται στην Καλαμπάκα.
1944
Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Σακτούρια του Ρεθύμνου.

γη ανδρών επιφανών

Αριστοτέλης και Δημήτρης Κώτσιου (Μακεδονομάχοι αγωνιστές)
Πατέρας και γιος γιατροί στο επάγγελμα. Ο πρώτος είχε σπουδαίο ρόλο στον μακεδονικό αγώνα. Με την απελευθέρωση διέπρεψε σ' όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες. Τη σκυτάλη πήρε ο γιος που έγινε και ο πρώτος δήμαρχος του ελεύθερου Σιδηροκάστρου.